Vitaal Journaal

Zorg

Verbeteringen palliatieve zorg in gang gezet

Palliatieve zorg kan beter, zo stelde de KBO en de PCOB op 26 januari 2016 in een brief aan staatsecretaris Martin van Rijn: een pleidooi voor minder bureaucratie, het faciliteren van geestelijke zorg, meer aandacht voor de mantelzorger en een betere informatievoorziening.


Verbeteringen palliatieve zorg in gang gezet


Uit een onlangs verstuurde brief van de staatsecretaris aan de Tweede Kamer, blijkt dat er naar ons geluisterd is. Er zijn diverse verbeteringen in gang gezet zijn.

 

Thuis palliatieve zorg ontvangen wordt beter geregeld. Op basis van de inschatting van de wijkverpleegkundige is 24 uurs zorg mogelijk, betaald door de zorgverzekeraar.

 

Ook als je in een zorginstelling woont, is het toch mogelijk om thuis te sterven.

 

Er komt meer keuzevrijheid om zelf een zorgaanbieder te kiezen.

 

Er komt betere informatie over palliatieve zorg; o.a. via een brochure.

 

Er is inmiddels een landelijke helpdesk ingesteld voor vragen en knelpunten: 030-2739900. Mensen die in de praktijk met knelpunten te maken hebben kunnen dit melden en om advies vragen.

 

De staatssecretaris erkent de meerwaarde van geestelijke zorg en begeleiding binnen de palliatieve zorg. Hij gaat actief aan de slag om deze zorg meer zichtbaar te maken en te zorgen dat zorgverzekeraars deze zorg gaan betalen.

 

Tweets

Vitaal Journaal
RT @ZGIJV: Onder het genot van koffie, thee en iets lekkers wordt er door de bewoners van de Venus ook in het nieuwe jaar volop genoten van…
Vitaal Journaal
RT @Franciscuszorg: Hoe ervaar jij de informatievoorziening in ons ziekenhuis? Meld je aan voor het cliëntenpanel en deel je mening! Kijk o…