Vitaal Journaal

Zorg

Patiënt krijgt controle over elektronisch dossier

Patiënten gaan zelf bepalen welke medici hun patiëntgegevens elektronisch met elkaar mogen delen. Ook moeten patiënten kunnen zien wie hun gegevens heeft bekeken.


Patiënt krijgt controle over elektronisch dossier


De Eerste Kamer ging dinsdag akkoord met het voorstel van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) waarin het elektronisch uitwisselen van medische gegevens beter wordt geregeld.

Medische dossiers worden al vaak elektronisch uitgewisseld, bijvoorbeeld tussen huisarts en apotheek. Schippers wil dat iedereen zelf kan bepalen welke informatie digitaal mag worden gedeeld en met welke zorgverlener. Een patiënt is niet verplicht daar toestemming voor te geven.

Zorgverleners hebben als de wet in werking treedt nog drie jaar om hun computersystemen aan te passen, zodat de toestemming van patiënten voor de uitwisseling van medische gegevens goed is geregeld.
Zorgverzekeraars en bedrijfsartsen mogen niet kijken in deze elektronische informatiestromen.


 

Tweets

Vitaal Journaal
RT @ZGIJV: Onder het genot van koffie, thee en iets lekkers wordt er door de bewoners van de Venus ook in het nieuwe jaar volop genoten van…
Vitaal Journaal
RT @Franciscuszorg: Hoe ervaar jij de informatievoorziening in ons ziekenhuis? Meld je aan voor het cliëntenpanel en deel je mening! Kijk o…