Vitaal Journaal

Zorg

Horen met je botten

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) plaatst sinds kort in het bot verankerde hoortoestellen. Dit biedt uitkomst voor mensen die geen gewoon hoortoestel in het oor kunnen dragen. De eerste operatie is inmiddels succesvol uitgevoerd. De KNO-artsen Frits Vijverberg en Michiel Schrijvers passen deze methode toe in het ETZ.


Horen met je botten


KNO-arts Schrijvers: “De ingreep is relatief eenvoudig en duurt slechts iets meer dan een half uur. In het bot van de schedel wordt een schroefje geplaatst, waar op het toestel kan worden geklikt. Het hoortoestel vangt het geluid op via een microfoontje en zet dit om in trillingen. De trillingen worden via het bot naar het slakkenhuis in het oor gestuurd. De weg die het geluid normaal aflegt door het oor, wordt op deze manier omzeild”.


Verwijzing

Een in het bot verankerd hoortoestel biedt een goed alternatief voor patiënten die bijvoorbeeld geplaagd worden door chronische oorontstekingen of een afgesloten gehoorgang. Schrijvers: “De huisarts of Libra Revalidatie &  Audiologie kan de patiënt dan attent maken op de hulp die een in het bot verankerd toestel kan bieden. Het plaatsen hiervan gebeurt dus alleen met een verwijzing”.

 

De operatie

De KNO-arts maakt een sneetje van 3 à 4 millimeter in de huid achter het oor. Vervolgens wordt een schroef bevestigd in het bot. De ingreep is een dagopname, de patiënt hoeft dus niet te overnachten. Het duurt een paar weken voor de huid rondom het schroefje is hersteld. In het audiologisch centrum wordt het apparaat op de schroef geklikt. Daarna kan de patiënt het er zelf op– en afzetten, als hij bijvoorbeeld gaat slapen.

 

Uitkomst

Reguliere hoortoestellen sluiten de gehoorgang af, waardoor het oor onvoldoende lucht krijgt. Hierdoor kunnen bacteriën gaan broeien en ontstekingen veroorzaken. Patiënten met chronische oorontstekingen kunnen daarom geen hoortoestellen verdragen. Met een bot verankerd toestel blijft de gehoorgang vrij. Meestal wordt er eerst gekozen voor een hoortoestel, omdat dit de meest natuurlijke manier van horen benadert. Een in het bot verankerd toestel kan voor een kleine groep patiënten een uitkomst bieden. De KNO-artsen van het ETZ verwachten dit jaar circa tien toestellen te plaatsen.

 

Niet meer moe

Karin van der Bruggen (33) draagt sinds kort een in het bot verankerd hoortoestel. “Ik heb veel meer energie”, zegt ze. Als kind had Karin regelmatig oorontstekingen. Daardoor is haar gehoor ernstig beschadigd.Een regulier gehoorapparaat hielp niet meer. “Voor de operatie was ik heel de tijd moe. Ik werk bij een bakker, en in plaats van een wit brood, gaf ik de klant een bruin brood mee.” Die beperkingen zijn nu verleden tijd. “Ik kan nu gewoon horen wanneer mijn kinderen iets uitspoken”, zegt Karin gekscherend. De operatie is volgens haar goed verlopen. “Ik kom al sinds mijn vierde in dit ziekenhuis.De operatie en het herstel verliepen voorspoedig. En nu ik hier geopereerd ben,kan ik gewoon jaarlijks onder controle bij mijn eigen KNO-arts in mijn vertrouwde ziekenhuis.”

 


 

Tweets

Vitaal Journaal
RT @ZGIJV: Onder het genot van koffie, thee en iets lekkers wordt er door de bewoners van de Venus ook in het nieuwe jaar volop genoten van…
Vitaal Journaal
RT @Franciscuszorg: Hoe ervaar jij de informatievoorziening in ons ziekenhuis? Meld je aan voor het cliëntenpanel en deel je mening! Kijk o…