Vitaal Journaal

Zorg

Geef om Zorg maakt extraatjes in de zorg mogelijk

Door gebrek aan tijd en geld krijgen ouderen en (verstandelijk) beperkten in zorginstellingen en mensen die worden ondersteund door thuiszorg steeds minder persoonlijke aandacht en begeleiding. Deze mensen kunnen daarom wel een extraatje gebruiken. Geef om Zorg is een nieuw platform voor vrijwilligers, zorgprofessionals en alle andere mensen die de zorg in Nederland een warm hart toedragen. Bijdragen kan door geld te doneren, jezelf als vrijwilliger op te geven of door zelf een project te starten. Alles mag en kan, zolang het de zorg maar een stukje leuker maakt. 


Geef om Zorg maakt extraatjes in de zorg mogelijk


 

Geef om Zorg (www.geefomzorg.nl) is een initiatief van de Deense hulpmiddelenfabrikant Abena Healthcare en van do good crowdfunding platform 1%Club. Maar het platform is eigenlijk van iedereen benadrukt initiatiefnemer Rob Basjes (directeur van Abena Nederland). “Alleen samen kunnen we de zorg een stukje leuker maken. Iedereen in Nederland kan daaraan bijdragen. Door als vrijwilliger mee te helpen aan een project of een klein geldbedrag te storten. Bedrijven kunnen wellicht iets meer geven en op die manier hun maatschappelijke verantwoordelijkheid concreet maken.”

 

1%Club begon in 2008 met een eigen crowdfundingplatform en zorgde er op die manier voor dat honderden mooie projecten in binnen- en buitenland konden worden gerealiseerd. Een platform speciaal voor de zorg bestond nog niet en is hard nodig volgens directeur Bart Lacroix. "Via 1%Club willen we zoveel mogelijk mensen in staat stellen een sociale impact te maken op hun omgeving. Ouderen en mensen met een beperking hebben het vaak zwaar en verdienen volgens ons weleens een extraatje. Als je ziet hoe mensen kunnen opleven van zoiets simpels als een dagje dierentuin of het maken van muziek, vind ik dat we ons daarvoor moeten inzetten.'

 

Op dit moment staan er zeven projecten online op het platform. Van een bijzonder kunstproject voor cliënten met het syndroom van Korsakov tot een optreden van Willeke Alberti in een woonzorgcentrum in Oude Wetering. Het zijn zowel projecten voor ouderen als voor mensen met een beperking. Om de kans op succes van de projecten te vergroten, krijgen de initiatieven ondersteuning van het team Geef om Zorg. Zij nemen de plannen door en laten weten wat er eventueel nog beter kan. Daarnaast krijgen de initiatiefnemers tips & tricks om van de campagne een succes te maken.

 

Huidige projecten op www.geefomzorg.nl

 

-Kunstproject voor Korsakov cliënten

Zeven cliënten met het syndroom van Korsakov van zorginstelling Saffier de Residentie in Den Haag werken aan de meest prachtige kunstwerken. Om de schilderijen helemaal af te maken is een epoxylaag nodig. Omdat het voor cliënten met Korsakov moeilijk is om via fondsen of de overheid geld in te zamelen, is crowdfunding de enige manier om de wens van deze mensen te realiseren.

 

-Zwemles voor kinderen met een beperking

Zwemles is erg belangrijk in een waterrijk land zoals Nederland. Voor kinderen met een beperking is zwemles niet vanzelfsprekend. Een van die kinderen is Devon uit het Overijsselse Hertme. Hij woont in een gezinshuis van ’s Heeren Loo. Zwemles is duur voor Devon en heel veel andere kinderen. Hun ouders kunnen vaak niet bijdragen en er is ook geen zorggeld beschikbaar.

 

-Optreden Willeke Alberti bij zorglocatie Jacobus

Willeke Alberti is onder veel ouderen nog altijd razend populair. Een familielid van een van de bewoners heeft het idee opgevat om eens wat anders te doen dan de gebruikelijke bingo en de wekelijkse zangmiddagen en in plaats daarvan de zangeres van bekende nummers als ‘Spiegelbeeld’ en ‘De glimlach van een kind’ naar zorglocatie Jacobus in Oude Wetering te halen.

 

-Speciale tandem voor kinderwoongroep Zoetermeer

Tien kinderen van een kinderwoongroep in Zoetermeer sparen voor een speciale tandem. De kinderen zijn verstandelijk beperkt, doof en hebben een taalontwikkelingsachterstand. Hierdoor kunnen zij niet aan het verkeer deelnemen. Met de aanschaf van een tandem krijgen de kinderen meer bewegingsvrijheid. Zo kunnen ze samen met een begeleider boodschappen doen, naar de sportclub gaan of gewoon lekker een eind fietsen.

 

-Muziek voor mensen met een beperking

Zorginstelling Philadelphia is het project PhiLaLa gestart. PhiLaLa is een programma waarin de mogelijkheden van muziek op allerlei manieren uitgeprobeerd en ingezet worden voor mensen met een verstandelijke beperking. Om het project te realiseren zijn muziekinstrumenten nodig. De muziek geef de bewoners veel plezier en heeft tegelijkertijd een therapeutische werking.

 

-Kerstconcert voor ouderen

Nog voordat Geef om Zorg live ging maakte het Amstelring Kerstconcert gebruik van crowdfunding via 1%Club. De pilot bleek een groot succes. Voor het bijzondere kerstconcert werd ruim €1400 opgehaald. Mede dankzij de hulp van Geef om Zorg kunnen meer dan 1000 ouderen aanstaande donderdag genieten van een lunchpakket tijdens het kersconcert in het concertgebouw in Amsterdam.


 

Tweets

Vitaal Journaal
RT @ZGIJV: Onder het genot van koffie, thee en iets lekkers wordt er door de bewoners van de Venus ook in het nieuwe jaar volop genoten van…
Vitaal Journaal
RT @Franciscuszorg: Hoe ervaar jij de informatievoorziening in ons ziekenhuis? Meld je aan voor het cliëntenpanel en deel je mening! Kijk o…