Vitaal Journaal

Zorg

Doorverwijzing huisarts kost onwetende patiënten honderden euro’s

Patiënten zijn onvoldoende op de hoogte van de financiële gevolgen bij een doorverwijzing van hun huisarts. Het gaat hierbij vooral om kleine behandelingen die de huisarts niet zelf kan of wil uitvoeren, terwijl hij dit wel mag. Huisartsbehandelingen vallen niet onder het eigen risico van de zorgverzekering en kosten de patiënt daarom geen extra geld. Verwijst de huisarts door naar een specialist, dan betaalt de patiënt de kosten wél uit het eigen risico. Zo gingen vorig jaar ruim 22 duizend vrouwen naar een specialist voor het laten inbrengen van een spiraaltje. De gemiddelde kosten voor die ingreep: 335 euro.


Doorverwijzing huisarts kost onwetende patiënten honderden euro’s


Patiënt moet duidelijker worden geïnformeerd

Independer vindt dat huisartsen duidelijker moeten aangeven welke kleine behandelingen zij wél en niet kunnen verrichten. “Als een huisarts niet kan of wil behandelen behoort hij de patiënt goed te informeren over welke opties er zijn”, zegt Ruud Martens, algemeen directeur van Independer. “Zo moet een patiënt ervoor kunnen kiezen om naar een andere huisarts te gaan, waar hij de behandeling alsnog kosteloos kan ondergaan. Maar patiënten moeten ook bewust kunnen kiezen om juist wel naar een specialist te gaan, bijvoorbeeld omdat de ingreep meer risico met zich meebrengt of de betreffende specialist veel ervaring heeft. Hierdoor kan de kwaliteit van de behandeling hoger liggen. Afhankelijk van het soort behandeling kan dat ook een verstandige keus zijn, ook al moet je er extra voor betalen.”

 

Doorverwijzing naar andere huisarts

De meeste huisartsen kunnen veel eenvoudige ingrepen zelf verrichten, zoals het plaatsen van een spiraaltje, een aambeienbehandeling of het verwijderen van een bultje in het ooglid. De zorgverzekeraar neemt de kosten hiervoor volledig voor zijn rekening. Maar niet iedereen kan bij zijn eigen huisarts terecht voor dit soort ingrepen. Verwijst de huisarts door naar een specialist, dan kunnen de tarieven van genoemde ingrepen oplopen tot wel 500 tot 600 euro. Voor de patiënt is het vaak onduidelijk of hij keus heeft tussen een andere huisarts of een specialist. Die onduidelijkheid komt veel mensen duur te staan.

 

Honderden euro’s verschillen in behandeltarieven
De exacte specialistentarieven voor kleine behandeling lopen flink uiteen. Ze zijn zowel afhankelijk van het ziekenhuis als van de zorgverzekeraar van de patiënt. De kosten voor het inbrengen van een spiraaltje zijn gemiddeld 335 euro, maar in sommige gevallen moet de patiënt maar liefst 580 euro neertellen voor deze ingreep. Ziekenhuizen geven de behandelkosten vrijwel nooit vooraf op, zodat de patiënt pas achteraf weet wat hij moet betalen. Kosten tot het verplicht eigen risico van 385 euro moet de patiënt in elk geval uit eigen zak betalen. Heeft hij zijn eigen risico vrijwillig verhoogd, dan wordt ook die verhoging aangesproken. De gang naar de specialist kost onwetende patiënten hierdoor jaarlijks miljoenen euro’s.
 

Tweets

Vitaal Journaal
RT @ZGIJV: Onder het genot van koffie, thee en iets lekkers wordt er door de bewoners van de Venus ook in het nieuwe jaar volop genoten van…
Vitaal Journaal
RT @Franciscuszorg: Hoe ervaar jij de informatievoorziening in ons ziekenhuis? Meld je aan voor het cliëntenpanel en deel je mening! Kijk o…