Vitaal Journaal

Zorg

Bezorgde verpleeghuizen schorten informatie aan inspectie op

Verpleeghuizen leveren de komende weken geen gegevens over hun zorg aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De vraagstelling van de inspectie is onduidelijk en de verwerking is eerder dit jaar onzorgvuldig gebleken, zegt Actiz, de brancheorganisatie van de verpleeghuizen.


Bezorgde verpleeghuizen schorten informatie aan inspectie op


De publicatie, afgelopen juli, van een 'zwarte' lijst met elf slecht functionerende verpleeghuizen door de IGZ is de verpleeghuizen in het verkeerde keelgat geschoten. De uitkomsten van het rapport hebben onrust gezaaid onder medewerkers, bewoners en hun familieleden, aldus een woordvoerster van Actiz.
De inspectie zegt in een reactie 'verbaasd' te zijn over de weigering gegevens te leveren. "Wij kunnen ons niet voorstellen dat verpleeghuizen niet willen dat gegevens over de basisveiligheid transparant worden."

Sensoren
Actiz verwijt de inspectie snelheid boven zorgvuldigheid te stellen in het opstellen van de rapportage over de verpleeghuizen. Zo wordt bijvoorbeeld de inzet van bewegingssensoren die moeten signaleren dat een oudere 's nachts uit bed komt, geschaard onder de toepassing van dwangmiddelen, aldus Actiz.

Daarom adviseert de organisatie zijn leden om tot 31 oktober geen gegevens meer te leveren aan de IGZ, terwijl de huizen daartoe verplicht zijn. Actiz-directeur Jan de Vries zegt eerst "betere vragen" te willen zien en "goede afspraken over hoe de gegevens straks openbaargemaakt worden" te willen maken.

In een brief aan de Kamer schrijft Actiz dat de verpleeghuizen streven naar kwaliteitsverbetering en geen bezwaar hebben tegen openheid. Het overleg met onder andere de IGZ wordt voortgezet.  

Eerder vandaag bleek uit een recent grootschalig onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland onder bewoners van verpleeghuizen, dat een op de vijf bewoners zich benadeeld voelt door het personeelsgebrek in de zorginstellingen.


 

Tweets

Vitaal Journaal
RT @ZGIJV: Onder het genot van koffie, thee en iets lekkers wordt er door de bewoners van de Venus ook in het nieuwe jaar volop genoten van…
Vitaal Journaal
RT @Franciscuszorg: Hoe ervaar jij de informatievoorziening in ons ziekenhuis? Meld je aan voor het cliëntenpanel en deel je mening! Kijk o…