Vitaal Journaal

Welzijn

Zorgen doen we samen! Maar hoe dan?

De veranderingen in de zorg zijn steeds meer voelbaar. Ook bij Maasduinen. We moeten meer doen, met minder geld. Dat doen we vanuit onze eigen visie en kernwaarden. We nemen de zorg niet meer over, maar zorgen ervoor dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig hun leven kunnen leiden.


Zorgen doen we samen!  Maar hoe dan?


Daarnaast willen wij bereiken dat cliënten niet het gevoel hebben dat ze in een instelling wonen. Nee, zij wonen thuis in hun eigen appartement, waarbij ze – afhankelijk van hun indicatie en eigen wensen en behoeften – zorg en diensten kunnen afnemen. Verzorgingshuiszorg wordt thuiszorg.

Daarnaast doen we een groter beroep op het sociale netwerk van de cliënt: familie, vrienden, buren. Alleen als het echt niet anders kan, springen wij bij. Want zorgen doen we samen. Over een paar jaar vinden we dit waarschijnlijk heel gewoon. Maar nu moet iedereen nog er nog aan wennen: de cliënt, zijn mantelzorgers, maar ook de medewerkers en de vrijwilligers. De grote vraag is dan ook: hoe gaan we dat ‘samen zorgen’ inrichten? Wat verwachten we van elkaar?

Daarover ging Maasduinen in dialoog met cliënten en familie tijdens conferenties op de zorglocaties. Het programma was overal hetzelfde, maar de sfeer en de richting van de vragen waren overal anders. De première was 13 maart bij zorglocatie Antoniushof in Waalwijk, onderdeel van Stichting Maasduinen. Daar had de organisatie zich voorbereid op een enerverende middag. Er leefde veel onder de cliënten. De middag bood iedereen de gelegenheid het hart te luchten en vragen te stellen.

Er werden drie stellingen voorgelegd waarop de deelnemers konden reageren. De stellingen waren bedacht door de cliëntenraad en haakten in op wat er op de locatie speelt. Door het opsteken van een groene of een rode kaart kon iedereen aangeven of ze het met de stelling eens waren of niet. De stellingen leverden pittige discussies op. Ze brachten de dialoog op gang. En dat was precies de bedoeling.


 

Tweets

Vitaal Journaal
RT @ZGIJV: Onder het genot van koffie, thee en iets lekkers wordt er door de bewoners van de Venus ook in het nieuwe jaar volop genoten van…
Vitaal Journaal
RT @Franciscuszorg: Hoe ervaar jij de informatievoorziening in ons ziekenhuis? Meld je aan voor het cliëntenpanel en deel je mening! Kijk o…