Vitaal Journaal

Welzijn

Wereld Aids Dag

Vandaag, 1 december, is het Wereld Aids Dag. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht besteed aan de ziekte en het voorkomen hiervan. Nog steeds raakt er elke zestien seconden iemand besmet met HIV.


Wereld Aids Dag


Niet alleen vandaag maar ook in de aanloop naar vandaag toe zijn vele acties en evenementen georganiseerd om mensen in Nederland en daarbuiten meer bewust te maken van de gevaren van HIV en aids. Zo is er vanaf 28 november de mogelijkheid om bij verschillende GGD instellingen en ziekenhuizen een snelle HIV test te doen en wordt er de nacht van 1 december een benefietfeest in Amsterdam georganiseerd.

 

Cijfers

Het aantal nieuwe infecties daalt en sterfte door aids neemt af. Hierdoor stabiliseert het aantal mensen in de wereld dat leeft met hiv. In 2014 kregen 15 miljoen mensen levensreddende hiv-remmers. 60% van de mensen met hiv heeft nog altijd geen toegang tot behandeling. Ookal neemt het aantal infecties af, in 2014 overleden toch nog 1.2 miljoen mensen aan de ziekte en op de dag van vandaag zijn er 36.900.000 volwassenen die ziekte bij zich dragen. 

 

Stichting Aids Fonds

Stichting Aids Fonds is een samenwerking tussen Stop Aids now, het Aids Fonds en Soa Aids Nederland. Deze partijen werken samen om efficiënter te werken en elkaar te kunnen versterken. De missie van deze organisaties luidt: 'het einde van aids in een wereld waarin iedereen die is geraakt door hiv en andere soa's toegang krijgt tot preventie, behandeling, verzorging en ondersteuning'.

 

Lintje

Zoals bij borstkanker een roze lintje bekend is is deze bij Aids rood. Het rode lintje staat voor de kleur van bloed en de vorm geeft oneindigheid aan. Iedereen die het lintje op wat voor manier dan ook laat zien, geeft aan solidair te zijn met de strijd tegen Aids en te denken aan de gene die de strijd al hebben verloren.

Het principe van een dergelijk lintje komt uit de tijd dat Amerikaanse families een geel lint aan hun huis hingen als symbool voor de hoop dat hun geliefden terug keerden uit de Tweede Wereld Oorlog. Een groep Amerikaanse kunstenaars heeft hier het rode lintje voor Aids van afgeleid. 


 

Tweets

Vitaal Journaal
RT @ZGIJV: Onder het genot van koffie, thee en iets lekkers wordt er door de bewoners van de Venus ook in het nieuwe jaar volop genoten van…
Vitaal Journaal
RT @Franciscuszorg: Hoe ervaar jij de informatievoorziening in ons ziekenhuis? Meld je aan voor het cliëntenpanel en deel je mening! Kijk o…