Vitaal Journaal

Welzijn

‘Volop ruimte voor de patiënt’

Gedeputeerde Henri Swinkels en bouwcoördinator Jos Verschuren duwden samen een ziekenhuisbed – dwars door een enorme poster – een verpleegafdeling op. Met deze ‘openingshandeling’ werden dinsdag 6 oktober de compleet vernieuwde verpleegafdelingen officieel in gebruik genomen op de locatie St. Elisabeth van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis.


 ‘Volop ruimte voor de patiënt’


De grootscheepse verbouwing startte in juli 2009 en is nu – ruim zes jaar later – helemaal afgerond. Enkele maanden eerder dan destijds gepland. De grondige renovatie heeft geresulteerd in ruime kamers met meer mogelijkheden voor zowel patiënten als medewerkers. Patiënten verblijven na de verbouwing in een eenpersoonskamer met veel daglicht, maximale privacy en zorg op maat. In totaal werden 19 vleugels opnieuw ingericht. Er zijn op elke vleugel dertien eenpersoonskamers gerealiseerd en drie kamers met drie bedden. “De nieuwe verpleegafdeling is helemaal om de patiënt heen gebouwd,” aldus Jos Verschuren. “Elke afdeling heeft een eigen huiskamer en een centrale ‘zusterpost’, waar patiënten en bezoekers terecht kunnen voor vragen en hulp.”

 

Gastvrije en veilige omgeving

De zorg die op de locatie St. Elisabeth wordt verleend, is ingrijpend veranderd sinds het huidige gebouw in 1982 in gebruik werd genomen. Patiënten verblijven korter in het ziekenhuis, maar hebben in de periode dat ze er liggen meer zorg nodig. Tegelijkertijd willen ze zaken die ze wel kunnen, zelf bepalen en waar mogelijk ook zelf uitvoeren. Dat heeft als gevolg dat ook de ruimtes waarin die zorg gegeven wordt op een andere manier moesten worden ingericht. Bij de ontwikkeling van de plannen is steeds uitgegaan van een vriendelijke, gastvrije en veilige omgeving voor de patiënt. Met de patiënt als middelpunt is gezocht naar optimale oplossingen. De keuze voor vier personen op één kamer bijvoorbeeld is in de loop der tijd veel minder logisch geworden. Zieke mensen hebben meer behoefte aan privacy en de nabijheid van naasten. Daarom is het op de eenpersoonskamers ook mogelijk dat een bezoeker bij de patiënt op de kamer blijft overnachten.


‘Prachtig nieuw beddenhuis’
De ruimte rondom het bed is nu ook flink groter. Dat is prettig voor de verpleegkundigen, maar vooral ook voor de patiënt zelf. De inrichting van de kamers is geënt op de landschappen rondom Tilburg: vennen, duinen en hei. Deze elementen komen op diverse plekken terug. De oude ‘ziekenhuissfeer’ is in deze opzet verdwenen, daarvoor in de plaats  zijn kamers gekomen met een frisse uitstraling; meer slaapkamer dan ziekenhuiskamer. Met sfeerverlichting, lange gordijnen en een comfortabele stoel. “Een prachtig nieuw beddenhuis”, constateert gedeputeerde Swinkels tijdens een korte rondleiding over een van de nieuwe verpleegafdelingen. “Hoe kort je hier ook ligt, een ziekenhuisopname heeft altijd veel impact. Het is goed als je dan in een omgeving bent waar uit elk detail spreekt dat het hier om de patiënt gaat. Ik hoop dat de komende jaren heel veel patiënten die hier worden opgenomen, weten en vooral ook voelen hoe goed hier is nagedacht over elk aspect van verpleging en verzorging. En dat past bij een lief ziekenhuis.”


 


 

Tweets

Vitaal Journaal
RT @ZGIJV: Onder het genot van koffie, thee en iets lekkers wordt er door de bewoners van de Venus ook in het nieuwe jaar volop genoten van…
Vitaal Journaal
RT @Franciscuszorg: Hoe ervaar jij de informatievoorziening in ons ziekenhuis? Meld je aan voor het cliëntenpanel en deel je mening! Kijk o…