Vitaal Journaal

Welzijn

Plantein biedt verlichting voor mantelzorgers

Het is zwaar om voor een hulpbehoevende partner te zorgen, dat begrijpen we allemaal. Om de mantelzorgers, die met hart en ziel voor hun partner, familielid of kennis zorgen te ontlasten, biedt Plantein vanaf 1 juli 2015 particulieren de mogelijkheid om zonder CIZ-indicatie gebruik te maken van de dagopvang in de Ielânen in Sneek.
Plantein biedt verlichting voor mantelzorgers


Hiermee speelt de organisatie in op de trend om langer thuis te blijven wonen. Zelfs wanneer er sprake is van dementie, verhuizen we pas naar een zorginstelling als het écht niet meer gaat. Wanneer dat moment is, hangt helemaal af van de beschikbaarheid, gezondheid en veerkracht van mantelzorgers. En dat is een zware taak, vertelt Eeuwkje Bergsma, teamleider in WoonZorg- en Behandelcentrum Ielânen in Sneek. “De verlichting is echt nodig, want mantelzorgers van dementerenden raken steeds vaker overbelast. Zij ervaren de zorg niet alleen lichamelijk als zwaar, maar ook emotioneel, omdat zij het gevoel hebben er alleen voor te staan. Het zou hen helpen als ze even een dagdeel de handen vrij zouden hebben.”

Die mogelijkheid is er nu in Sneek, bij de dagopvang It Foarûnder. Deze is geopend op maandags, woensdags en vrijdags en biedt vanaf 1 juli 2015 ook ruimte voor een klein aantal cliënten zónder CIZ-indicatie. Zij kunnen één of meerdere dagdelen gebruik maken van de dagopvang, bij zowel onvoorziene als planbare omstandigheden. Plantein hoopt hiermee tegemoet te komen aan de wensen van mantelzorgers van dementerenden. Meer informatie over de dagopvang vindt u in bijgaande flyer.

 

Plantein biedt wonen, welzijn, zorg en dienstverlening en eerstelijns zorg in moderne voorzieningen aan met name senioren in Zuidwest-Friesland. Er zijn drie WoonZorg- en Behandelcentra in Sneek, Joure en Bolsward, een WoonZorgcentrum in Koudum en Zorgwoningen in Balk, Sneek, Lemmer en Joure. Daarnaast verhuurt Plantein woningen aan senioren in een appartementencomplex in Bolsward, waarbij men gebruik kan maken van de zorg- en dienstverlening van het naastgelegen woonzorg- en behandelcentrum Bloemkamp.


 

Tweets

Vitaal Journaal
RT @ZGIJV: Onder het genot van koffie, thee en iets lekkers wordt er door de bewoners van de Venus ook in het nieuwe jaar volop genoten van…
Vitaal Journaal
RT @Franciscuszorg: Hoe ervaar jij de informatievoorziening in ons ziekenhuis? Meld je aan voor het cliëntenpanel en deel je mening! Kijk o…