Vitaal Journaal

Welzijn

Ouderen steeds vaker weerloze prooi voor criminelen

Er zijn meer maatregelen nodig om ouderen te beschermen tegen criminelen. Het is een groeiend probleem dat nog hoger op de agenda moet. Dat zegt directeur Manon Vanderkaa van ouderenbond KBO-PCOB.


Ouderen steeds vaker weerloze prooi voor criminelen


Steeds meer woningovervallers hebben het op ouderen gemunt, zo blijkt uit politiecijfers. Bij de 460 woningovervallen in 2015 was 28 procent van de slachtoffers 66 jaar of ouder. Een jaar eerder was het percentage 24 procent.

Financiële uitbuiting
Volgens de politie zijn zeker 30.000 ouderen (65-plussers) jaarlijks het slachtoffer van financiële uitbuiting, zoals het wegnemen van geld, sieraden en goederen. Aangenomen wordt dat het feitelijke aantal hoger ligt omdat ouderen uit schaamte vaak geen aangifte doen.

Een triest en extreem voorbeeld is de overval afgelopen weekeinde op een 84-jarige man in Harderwijk. Hij werd in zijn eigen huis ernstig mishandeld en bestolen. Het slachtoffer ligt nog in het ziekenhuis. De twee daders drongen midden in de nacht, tussen drie en vier uur, met geweld zijn woning binnen.

Toenemend geweld
Woensdag zal Vanderkaa dit probleem onder de aandacht brengen in Rotterdam tijdens een congres over overvallen. De bond heeft de strijd tegen het toenemend geweld tegen ouderen - dat steeds vaker doordringt tot in hun woningen - op aandrang van leden tot speerpunt bestempeld.

Vanderkaa: „We zien zelfs gebeuren dat ouderen uit angst niet meer de deur uit gaan en zelfs de buurvrouw die een praatje komt maken voor de deur laten staan. Dan leidt angst tot eenzaamheid en dat moeten we toch echt niet willen. Sociale contacten zijn van belang voor de kwaliteit van leven.”


 

Tweets

Vitaal Journaal
RT @ZGIJV: Onder het genot van koffie, thee en iets lekkers wordt er door de bewoners van de Venus ook in het nieuwe jaar volop genoten van…
Vitaal Journaal
RT @Franciscuszorg: Hoe ervaar jij de informatievoorziening in ons ziekenhuis? Meld je aan voor het cliëntenpanel en deel je mening! Kijk o…