Vitaal Journaal

Welzijn

Ouderen kunnen steeds vaker beroep doen op familie

Ouderen kunnen vaker een beroep doen op familie, vrienden en buren wanneer ze hulp nodig hebben. Dat blijkt uit het onderzoek 'eigen regie en zelfredzaamheid' van de seniorenorganisatie ANBO onder ruim 8000 leden.


Ouderen kunnen steeds vaker beroep doen op familie


''In vergelijking met vorig jaar zeggen de ondervraagden zo’n 10 procent vaker een beroep te kunnen doen op hun kinderen, vrienden en buren wanneer zij hulp nodig hebben", zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van de ANBO.

"Men doet vaker eerst een beroep op het sociale netwerk voordat men professionele hulp inschakelt. Maar we zijn er nog niet. We horen vaak genoeg verhalen dat mensen geen hulp durven te vragen, omdat ze bang zijn iemand totlast te zijn. We moeten dus blijven investeren in die cultuurverandering.

"Vorig jaar pleitte ANBO ervoor eerst te onderzoeken of iemand een sociaal netwerk heeft voordat zorg wordt gegeven. Ondanks de positieve ontwikkeling is ANBO hier nog steeds voorstander van.


 

Tweets

Vitaal Journaal
RT @ZGIJV: Onder het genot van koffie, thee en iets lekkers wordt er door de bewoners van de Venus ook in het nieuwe jaar volop genoten van…
Vitaal Journaal
RT @Franciscuszorg: Hoe ervaar jij de informatievoorziening in ons ziekenhuis? Meld je aan voor het cliëntenpanel en deel je mening! Kijk o…