Vitaal Journaal

Welzijn

Internationale Dag van de Ouderen

In 1990 riep de Algemene vergadering van de VN 1 oktober uit tot Internationale Dag van de Ouderen. Dit om internationaal de strijd te voeren tegen eenzaamheid en uitsluiting van ouderen.


Voor de Unie KBO is deze dag aanleiding om met deskundigen en ouderen in gesprek te gaan over de levenszin van ouderen. Zijn ouderen gelukkig? En ervaren ze zin in het leven? Of is oud zijn alleen kommer en kwel.

 

Oud zijn heeft vaak een negatieve lading: gebrekkig, eenzaam, zorgbehoevend, kostenpost, afhankelijk. De negatieve aannames domineren. En dat terwijl vele onderzoeken aantonen dat ouderen doorgaans gelukkig zijn. Deze berichten lijken echter niet door te dringen tot de samenleving.

 

De gevolgen van deze beeldvorming verontrust de Unie KBO. Het zorgt er onder meer voor dat vitale senioren opzien tegen het moment dat ze ‘echt oud’ zullen zijn. Dat betekent immers afhankelijk, niet actief en ziekelijk. In zo’n leven hebben zij geen zin en zien zij geen zin. Wellicht spreekt daarom het concept ‘Voltooid leven’ in de zin van ‘klaar met leven’ tot de verbeelding. Dit raakt aan de onderliggende angst of weerzin tegen oud zijn.

 

Weerzin? Weer zin!

De Unie KBO wil in plaats van weerzin de zin in ouder worden mobiliseren en versterken. "Wij roepen onze achterban op om met elkaar in gesprek te gaan over ouderdom, geluk en zingeving. KBO’s zijn immers bij uitstek ontmoetingsplaatsen." De Unie KBO wil deze gesprekken ondersteunen met een campagne die gericht is op dit doel.

 

Expertmeeting
Om de gedachten te scherpen organiseert de Unie KBO op 1 oktober een expertmeeting waarbij wetenschappers en ouderen met elkaar in gesprek gaan over dit onderwerp en bedenken hoe we het negatieve beeld kunnen kantelen en hoe we de levenszin van ouderen kunnen versterken.
 

Tweets

Vitaal Journaal
RT @ZGIJV: Onder het genot van koffie, thee en iets lekkers wordt er door de bewoners van de Venus ook in het nieuwe jaar volop genoten van…
Vitaal Journaal
RT @Franciscuszorg: Hoe ervaar jij de informatievoorziening in ons ziekenhuis? Meld je aan voor het cliëntenpanel en deel je mening! Kijk o…