Vitaal Journaal

Welzijn

"Ik heb mijn vrijheid terug"

Veel mensen hebben moeite met hun ontlasting. Het niet goed kunnen kwijtraken of juist het niet kunnen ophouden van de ontlasting (poep) is een veelvoorkomend probleem. Dit kan het dagelijks functioneren flink in de weg zitten. Zo ook voor Jolanda Spek. Na een traumatische bevalling, lukte het haar niet meer om haar ontlasting op te houden. Jolanda kwam uiteindelijk terecht bij Hans van der Heyden, internist in het Groene Hart Ziekenhuis. Een speciale pacemaker zorgde er voor dat Jolanda weer continent werd.


"Ik heb mijn vrijheid terug"


"Rennen voor het toilet"
In 2003 is werd na een hele zware bevalling haar eerste kindje geboren. Met het kindje was gelukkig alles goed, maar Jolanda zelf hield er een totaal ruptuur aan over. Jolanda: “Ik wilde er zo snel mogelijk iets aan doen en kwam daarom in eerste instantie bij een bekkenbodemfysiotherapeut terecht. De oefeningen deed ik trouw, maar het had geen enkel effect.” Jolanda werd uiteindelijk doorverwezen naar internist Hans van der Heyden, hij herkende het probleem direct. Van der Heyden: “De kringspier zorgt er normaal gesproken voor dat mensen hun ontlasting kunnen ophouden. Bij Jolanda bleek deze voor een deel weggescheurd en niet meer goed te functioneren. Ook zijn de zenuwen in dat gebied na een ruptuur vaak beschadigd. Dit zorgde er voor dat zij nog wel aandrang voelde, maar pas heel laat en direct hevig. Het lukte haar dan ook niet meer om de ontlasting op te houden.” Jolanda: “Ik moest soms midden in een gesprek wegrennen naar het toilet. Ik ben altijd heel open geweest naar collega’s en kon gelukkig rekenen hun begrip.” Toch werden veel activiteiten lastig om te ondernemen: “Winkelen deed ik bijvoorbeeld liever niet. Ik was bang om te laat bij het toilet te zijn.”

 

Sacrale Neurostimulatie

Voor Jolanda bleek de Sacrale Neurostimulatie een passende behandeling te zijn. Het Groene Hart Ziekenhuis is één van de vier ziekenhuizen in Nederland die deze behandeling uitvoert. Van der Heyden “Sacrale Neurostimulatie is een behandeling waarbij een pacemaker (de neurostimulator) in het bekkengebied wordt geplaatst. De neurostimulator prikkelt de zenuwen, zodat patiënten weer ruim op tijd aandrang voelen en zo op tijd het toilet bereiken.” Na velen onderzoeken om te kijken of Jolanda fysiek in aanmerking kwam voor deze behandeling, kreeg Jolanda een proefstimulator. “Dit had direct een verbluffend resultaat, vanaf de eerste dag was het aantal toiletbezoeken gehalveerd.” Uiteindelijk kreeg Jolanda een echte stimulator geplaatst. Jolanda: “Zonder de neurostimulator zouden mijn werk en allerlei sociale activiteiten onmogelijk zijn geworden, dan was ik weggekwijnd. Maar nu heb ik mijn vrijheid terug!”

 

Incontinentie of obstipatie?

Het niet goed kunnen ophouden van de ontlasting (incontinentie) of juist het niet kunnen kwijtraken ervan (obstipatie) kent verschillende oorzaken. Incontinentie van ontlasting kan zich op twee manieren uiten. Er is een groep mensen die wel de aandrang voelt, maar pas heel laat. Als zij ook nog eens te maken hebben met een niet goed functionerende kringspier, moeten zij rennen voor een toiletbezoek. De andere groep verliest de ontlasting zonder het te merken. Deze mensen voelen het pas wanneer het al in de broek zit. Ook obstipatie kent twee vormen: sommige mensen hebben een zogenaamde ‘luie darm’. Hierdoor wordt de ontlasting droog en hard waardoor het lastig is de ontlasting kwijt te raken. Zij hebben vaak een sterk opgeblazen gevoel in hun buik en voelen pas aandrang als het rectum (het laatste deel van de dikke darm) vol zit. Anderen hebben juist te maken met een langdurige aandrang om te poepen, maar lukt het niet de ontlasting ook daadwerkelijk kwijt te raken. De oorzaak hiervan is een evacuatiestoornis in het laatste deel van de darm.

 

Defecatiespreekuur

In het Groene Hart Ziekenhuis is een speciaal spreekuur voor mensen die problemen hebben met hun ontlasting: het defecatiespreekuur. Onderzoek, diagnose èn het opstellen van een behandelplan vinden zo veel mogelijk in één dag plaats. Naast de Sacrale Neuromodulatie zijn er verschillende behandelmogelijkheden zoals medicatie, darmspoelen of een stoma. Het defecatiespreekuur vindt iedere dinsdag plaats op de polikliniek Chirurgie. Het defecatiespreekuur is een onderdeel van het GHZ bekkenbodemcentrum. In dit centrum biedt het ziekenhuis alle zorg voor bekkenbodemklachten. Bekkenbodemklachten zijn o.a. verzakking van de blaas, darm of baarmoeder en andere blaas- of ontlastingsklachten.

 

 


 


 

Tweets

Vitaal Journaal
RT @ZGIJV: Onder het genot van koffie, thee en iets lekkers wordt er door de bewoners van de Venus ook in het nieuwe jaar volop genoten van…
Vitaal Journaal
RT @Franciscuszorg: Hoe ervaar jij de informatievoorziening in ons ziekenhuis? Meld je aan voor het cliëntenpanel en deel je mening! Kijk o…