Vitaal Journaal

Welzijn

Hoera, vakantie!

Vakantie? Wat kon je daar vroeger naar uitkijken! Als kind was het niet meer dan een logeerpartij bij familie, en later ging je weg met het gezin. Senioren doen dat veel minder. Vakantie kost teveel moeite en geld, en lekker thuisblijven heeft ook wel wat. Alleen: wat moet je als je kinderen en kleinkinderen wél op vakantie zijn. Komt er dan nog iemand langs?


Hoera, vakantie!


Vakantie? Nee, die verloopt niet anders dan de andere dagen, vindt Alie Smeding-Meijer (78). De kleindochters sturen fraaie zelfgemaakte kaarten en van de 3 kinderen is haar zoon, die in Jubbega letterlijk om de hoek woont, het duidelijkst afwezig. “Dy binne fuort mei de boat ,” vertelt ze, “en sy stean oars altyd klear.

 

Der komt hjir ek al 10 jier thússoarch, mar tuskentroch haw ik buorfrou ienris frege moatte om te helpen mei de steunkousen.” Alie kan ‘alles’ weer na een rugoperatie en een half jaar revalidatie. In huis met de rollator en buiten met de scootmobiel. Binnenkort gaat ze een dagje naar Vlieland: “Mei it buske fan de saak hellet myn soan my op en dan yn Haens op ‘e boat om op Flielân mei syn allen te fytsen. Ik tuffe op ‘e scootmobiel, prachtich dochs!”

 

Vroeger hadden ze een (brom)fietsenhandel en kenden ze iedereen, maar Alie is alweer 5 jaar alleen. Ze is leuk gezelschap. Er komt zelfs een schoolvriendin uit Brabant terug om bij haar logeren. “Myn dochter makket boven de bêdden klear, ik sliep  beneden. Ja, dy drokte ha’k der foar oer! De ferhalen fan froeger komme dan boven en dan ha wy sa’n wille!” Ze wordt voor de kerkdienst opgehaald en doet graag mee aan allerlei uitjes. Alie: “Nei it Túnsentrum, nei De Sweach, nei de bingo. En elts jier hawwe wy familiedei mei de húshâlding yn Duinenzathe, Appelskea.”

 

Alie heeft een zonnig gemoed en telt haar zegeningen: ”Ik hie graech noch autoride wollen, mar dat hat gjin nut want rinne giet hast net. Mar ik krij thússoarch, ik haw in taxifergoeding, dokter komt oan hûs, it gehoor is noch goed. Nee, ik haw  it bêst. Fankansjetiid hoeft net iensum te wêsen!”
 

Tweets

Vitaal Journaal
RT @ZGIJV: Onder het genot van koffie, thee en iets lekkers wordt er door de bewoners van de Venus ook in het nieuwe jaar volop genoten van…
Vitaal Journaal
RT @Franciscuszorg: Hoe ervaar jij de informatievoorziening in ons ziekenhuis? Meld je aan voor het cliëntenpanel en deel je mening! Kijk o…