Vitaal Journaal

Welzijn

Ga inbrekers te lijf via WhatsApp

Inbrekers blijven liever weg uit wijken waar de bewoners elkaar kunnen waarschuwen via een WhatsApp-alarm. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg. De Unie KBO adviseert daarom ook ouderen in hun beurt zo'n groep te starten.


Ga inbrekers te lijf via WhatsApp


In Tilburg zijn in totaal 6000 mensen aangesloten bij een WhatsApp-buurtwacht. Tijdens het onderzoek werden 35 buurten in de Brabantse stad onder de loep genomen. In de buurten met een WhatsApp-alarm daalde het aantal inbraken van 60 naar 30 per maand.

Bij een WhatsApp-alarm kunnen buurtbewoners elkaar via een bericht waarschuwen als ze verdachte personen in de wijk zien. Ze kunnen bijvoorbeeld een signalement van de inbreker verspreiden. De berichten worden ook doorgezet naar de politie.

 

WhatsApp is een applicatie voor de smartphone die de gebruiker in staat stelt om berichten te versturen met mensen in de contactenlijst. Het gebruik van deze berichten is gelijk aan dat van het sms'en. Alleen is hier een betaling per bericht niet nodig indien er gebruik wordt gemaakt van een WIFI-verbinding. Dit maakt het een toegankelijke optie voor een dergelijk alarm.

Om de mogelijke inbreker te waarschuwen voor het WhatsApp-alarm bestaat er al een informatiebord met "attentie, WhatsApp buurtpreventie", dit werkt afschrikwekkend. 

Wilt u weten hoe u zelf een dergelijk initiatief kunt opstarten? Kijk dan op http://digitalebuurtwacht.nl/  

 

 


 

Tweets

Vitaal Journaal
RT @ZGIJV: Onder het genot van koffie, thee en iets lekkers wordt er door de bewoners van de Venus ook in het nieuwe jaar volop genoten van…
Vitaal Journaal
RT @Franciscuszorg: Hoe ervaar jij de informatievoorziening in ons ziekenhuis? Meld je aan voor het cliëntenpanel en deel je mening! Kijk o…