Vitaal Journaal

Welzijn

De goedgemutste breicampagne

Innocent, het bedrijf met die gezonde smoothies, viert dit jaar een jubileum. Anno 2015 zijn ze al tien jaar bezig met het breien van mutsjes. Met deze mutsjes werken ze aan meer bewustzijn rondom de eenzaamheid van veel ouderen.


De goedgemutste breicampagne


In de rest van Europa bestaat het project al langer. In totaal wordt er in elf landen druk gebreid. De mutsjes die gebreid worden zijn van het formaat van de Innocent smoothie flesjes. Zo vallen deze flesjes op en gaat er een deel van de winst (€0,20 per flesje) naar het Nationaal Ouderenfonds. Naast een cheque zorgt de actie ook voor veel aandacht voor het Ouderenfonds. 

Totaal zijn er in de afgelopen jaren al elf miljoen mutsjes gebreid, waarvan 419.960 in Nederland die goed zijn voor €83.992 voor het goede doel.

 

Samen breien 

De ouderen worden dus geholpen door het Ouderenfonds, maar ook het breien zelf is een goede manier om de eenzaamheid te verkleinen. Met elkaar of met de (klein) kinderen wordt er veelal gebreid. Er zijn zelfs ouderen in Nederland die het een uitdaging vinden om zoveel mogelijk mutsjes te breien, met uitschieters naar wel 1000 mutsjes per persoon.

 

De mutsjes kunnen nog ingestuurd worden tot 1 december en zijn vanaf januari in de winkels te vinden. Natuurlijk is het de bedoeling dat het verminderen van eenzaamheid onder ouderen doorgaat. Daarom geeft het Ouderenfonds het idee om ook na de actie door te gaan met breien en handwerken. Dit kan bijvoorbeeld bij de plaatselijke breiclub.

 

Het Nationaal Ouderenfonds

Het Nationaal Ouderenfonds is een goed doel dat zich inzet voor de ouderen in Nederland. Momenteel zijn er zo'n 200.000 ouderen die extreem eenzaam zijn, zij krijgen op zijn hoogst eens in de vier weken te maken met sociaal contact. Het verbeteren van deze situatie is momenteel het speerpunt van de organisatie. 

Daarnaast werken ze ook aan de volgende punten:

  • Bestrijden van armoede
  • Vergroten van veiligheid
  • Bevorderen van een goede zorg
  • Bevorderen van een gezonde oude dag 
Zoals ze zelf aangeven is hun missie bij deze doelstellingen: "Het helpen van ouderen in Nederland voor wie onvoldoende zorg en aandacht is vanuit de maatschappij en daarmee de kwaliteit van leven van deze groep bevorderen."


Met de opbrengst van de Innocent mutsjes van vorig jaar zijn uitjes georganiseerd met de BoodschappenPlusBus, ook dit komend jaar is het streven om weer veel mensen een fijne dag te geven. 

 

Foto: ©Nationaal Ouderenfonds


 

Tweets

Vitaal Journaal
RT @ZGIJV: Onder het genot van koffie, thee en iets lekkers wordt er door de bewoners van de Venus ook in het nieuwe jaar volop genoten van…
Vitaal Journaal
RT @Franciscuszorg: Hoe ervaar jij de informatievoorziening in ons ziekenhuis? Meld je aan voor het cliëntenpanel en deel je mening! Kijk o…