Vitaal Journaal

Welzijn

Dag van de Mantelzorg: Staatssecretaris Van Rijn bezoekt ‘mantelzorgvriendelijk bedrijf’ Renault

Per 1 januari 2015 is de hervorming van de langdurige zorg een feit. Om zo scherp mogelijk in beeld te hebben hoe alle veranderingen uitwerken en welke initiatieven ontstaan in de nieuwe praktijk, bezoekt staatssecretaris Van Rijn tot eind 2015 allerlei betrokkenen. Dinsdag 10 november bezoekt staatssecretaris Van Rijn mantelzorgvriendelijke organisatie Renault Nederland en lanceert hij het online platform M-power voor werkende mantelzorgers.


1 op de 6 werknemers combineert werk met mantelzorg. Mensen willen dat ook, maar in de praktijk is het vaak uitdagend. Nog te veel mantelzorgers gaan minder werken of stoppen helemaal met werk. Om deze uitval te voorkomen en de combinatie werk / mantelzorg mogelijk te maken, heeft Stichting Werk & Mantelzorg samen met de ministeries van VWS en SZW het thema geagendeerd en instrumenten ontwikkeld waarmee bedrijven, gemeenten en steunorganisaties een ‘mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid’ kunnen ontwikkelen. Inmiddels zijn honderden bedrijven actief bezig met het thema en worden in steeds meer cao’s afspraken gemaakt.

Eén van de resultaten van de samenwerking is de introductie van ‘De Erkenning: Wij Werken Mantelzorgvriendelijk’. Meer dan 125 organisaties hebben De Erkenning ontvangen en a.s. dinsdag reikt Van Rijn De Erkenning uit aan Renault Nederland. Het bedrijf heeft maatregelen genomen, zodat hun medewerkers zorgtaken en werk op een prettige manier kunnen combineren.

Van Rijn en Stichting Werk & Mantelzorg gaan tijdens het bezoek in gesprek met werkende mantelzorgers en andere betrokkenen van Renault Nederland over hun ervaringen en de eerste resultaten. Aansluitend lanceert de staatssecretaris het online platform M-power: een concreet instrument van Stichting Werk & Mantelzorg voor werkende mantelzorgers, om de eigen situatie in beeld te brengen en om passende ondersteuning in te schakelen. Het platform ondersteunt werkende mantelzorgers met informatie, inspiratie, herkenning en erkenning. 


 

Tweets

Vitaal Journaal
RT @ZGIJV: Onder het genot van koffie, thee en iets lekkers wordt er door de bewoners van de Venus ook in het nieuwe jaar volop genoten van…
Vitaal Journaal
RT @Franciscuszorg: Hoe ervaar jij de informatievoorziening in ons ziekenhuis? Meld je aan voor het cliëntenpanel en deel je mening! Kijk o…