Vitaal Journaal

Welzijn

ANWB Autoverzekering: Bijna helft automobilisten laat zich afleiden door meereizende gezinsleden

Goedbedoelde verkeersaanwijzingen (17%), spelende kinderen op de achterbank (13%) en gezellige gesprekken met de bijrijder (8%) zijn de grootste stoorzenders. Van de automobilisten die met hun partner of gezin op pad gaan, heeft 46 procent  last van afleidingen. Vrouwen laten zich meer afleiden door herrie van de smartphone van de partner, blijkt uit onderzoek van ANWB Autoverzekering.


ANWB Autoverzekering: Bijna helft automobilisten laat zich afleiden door meereizende gezinsleden


Veertig procent van de stellen ervaart nadelen van gedeeld autobezit.

 

  • Ruim één vijfde (21%) van de autorijders baalt van de stoel en spiegels die elke keer opnieuw moeten worden ingesteld als ze de auto willen gebruiken.
  • Een zesde (16%) vindt het vervelend de auto niet altijd op het gewenste moment te kunnen gebruiken.
  • Zes procent ergert zich aan het feit dat hij elke keer de favoriete radiozender op moet zoeken.
  • En eveneens zes procent stoort zich aan een lege tank wanneer zij de auto wil gebruiken.

 

 

Mannen gaan voor efficiency en uitstraling, vrouwen voor gemak.

Hoewel mannen en vrouwen even vaak hinder hebben van een gedeelde auto, storen mannen zich aan andere zaken dan vrouwen. Zo ergeren zij zich vaker aan een lege tank en aan onhandig inparkeren van de partner bij het vorige autogebruik. Ook hechten mannen twee keer zoveel belang aan het feit dat de auto niet vies wordt achtergelaten en dat de auto er goed uit ziet in verband met de afschrijving van de auto. Vrouwen storen zich veel meer aan het feit dat de auto niet altijd beschikbaar is als zij deze nodig hebben. 

 

Een vijfde vrouwen handelt schade niet zelf af

Ook is onderzocht wie de schade afhandelt. Als er eenmaal autoschade is ontstaan, dan laat 19 procent van de vrouwen de afhandeling door de partner doen. Bij mannen gebeurt dat minder vaak, slechts in 7 procent van de gevallen. Uit ervaring van leden weet ANWB dat het zelf afhandelen van schade automobilisten bewuster maakt van het belang van veilig rijden en mogelijke verkeersrisico’s.

 

Doe de auto-relatietest

Voor stellen die samen een auto delen, is er de auto-relatietest van ANWB Autoverzekering. ANWB vindt het belangrijk dat stellen elkaar helpen en ondersteunen in het verkeer. De test geeft koppels meer inzicht over hoe zij elkaar kunnen helpen, hoe ze het risico op schade en de kosten van hun autoverzekering laag houden. Doe de test op: http://www.anwb.nl/verzekeringen/autoverzekering.

 

* Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Multiscope onder 500 respondenten, oktober 2015. 


 

Tweets

Vitaal Journaal
RT @ZGIJV: Onder het genot van koffie, thee en iets lekkers wordt er door de bewoners van de Venus ook in het nieuwe jaar volop genoten van…
Vitaal Journaal
RT @Franciscuszorg: Hoe ervaar jij de informatievoorziening in ons ziekenhuis? Meld je aan voor het cliëntenpanel en deel je mening! Kijk o…