Vitaal Journaal

Lifestyle

Senioren eten te weinig groente en fruit

Informatie over gezondheid; het is overal om ons heen, in de vorm van een advertentie, een nieuwsbericht of een televisiespot. Soms lezen we de informatie, maar soms kunnen we er ook naar luisteren. Het is van belang om te kijken hoe informatie over groente en fruit dan het beste gecommuniceerd kan worden. Hierover gaat het onderzoek van dr. S. P. Elbert waar zij recent op is gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het Vitaal journaal vroeg haar naar enkele bevindingen.


Senioren eten te weinig groente en fruit


Luisteren naar informatie over gezondheid; we noemen dit ook wel auditieve gezondheidsinformatie. De belangrijkste vraag is wanneer het werkt en voor wie. Hier weten we eigenlijk heel weinig van. Ook is de effectiviteit van beluisterde feedback –aangeboden via een smartphone app– vergeleken met tekstuele feedback en de situatie waarin er helemaal geen feedback werd gegeven. Het onderzoek is niet specifi ek voor mensen van 55 jaar of ouder opgezet, maar er is later in twee deelonderzoeken gekeken hoe het er voor deze groep uitziet”, aldus Elbert.

“Interessant is dat alle deelnemers significant meer fruit zijn gaan eten na zes maanden gebruik van de interactieve smartphone app met de beluisterde feedback. Ook in de groep van 55-plussers was dit patroon duidelijk terug te vinden. Het luisteren naar auditieve informatie leidt wellicht tot meer aandacht, en het kan als persoonlijker overkomen dan alleen het lezen van een tekst. We denken dat dit wellicht bevorderlijk is  voor gedragsverandering.
Verder vonden de ‘jongere’ en ‘oudere’ gebruikers van de app de informatie even bruikbaar, geloofwaardig en nieuw. Daarnaast gaven ze aan het even prettig te vinden om naar de informatie te luisteren. 
Mensen van 55 jaar of ouder gaven daarnaast aan het minder moeilijk te vinden om voldoende groente en fruit te eten. Dit kan verklaren waarom 55-plussers vaak iets meer groente en fruit eten dan jongeren. Maar nog steeds eet de meerderheid van de mensen in alle leeftijdscategorieën onvoldoende groente en fruit als we uitgaan van de richtlijnen (twee stuks fruit en twee ons groente per dag). Wel hadden 55-plussers in het algemeen meer moeite met het begrijpen van gezondheidsinformatie.”

Elbert is nu aan het kijken naar verschillende opties. “Dit vraagt om nieuwe manieren om de groente- en fruitconsumptie in Nederland te stimuleren, ook onder senioren. Wellicht dat het luisteren naar gezondheidsinformatie hieraan kan bijdragen. De bevindingen uit het huidige onderzoek gelden hiervoor inderdaad als aanwijzing. Nieuwe vragen en uitdagingen dienen zich aan. Mogelijkerwijs kunnen de bevindingen gebruikt worden om regels voor stemgebruik op te stellen die effectief kunnen zijn om groente- en fruitconsumptie te stimuleren, bijvoorbeeld om in te zetten bij innovatieve robots in de zorg.”


 

Tweets

Vitaal Journaal
RT @ZGIJV: Onder het genot van koffie, thee en iets lekkers wordt er door de bewoners van de Venus ook in het nieuwe jaar volop genoten van…
Vitaal Journaal
RT @Franciscuszorg: Hoe ervaar jij de informatievoorziening in ons ziekenhuis? Meld je aan voor het cliëntenpanel en deel je mening! Kijk o…