Vitaal Journaal

Lifestyle

Helft van de Nederlandse ouderen koopt alsnog hun droomauto

Op latere leeftijd in je droomauto rijden. De huidige 60-plus generatie doet het gewoon. Bijna de helft van deze groep heeft zijn of haar droomauto gekocht. In veel gevallen een Mercedes, want bijna 10 procent van de ouderen geeft aan altijd al in een Mercedes te hebben willen rijden. Dit blijkt uit onderzoek van Onderzoeksbureau Kien in opdracht van Marktplaats. Het merendeel van de 60 plussers voelt zich vrij en vitaal met een auto. Ten opzichte van het OV biedt de auto als belangrijkste voordeel dat men niet gebonden is aan tijden en instapplaatsen.


Helft van de Nederlandse ouderen koopt alsnog hun droomauto


Veiligheid is voor deze generatie het belangrijkste aspect om een auto aan te schaffen. Naast veiligheid wordt met name naar comfort gezocht. Die combinatie is voor 45% van de respondenten essentieel. Naast de hatchback waar ruim de helft van de ouderen in rijdt, is de MPV met 18,3% populair. De MPV, met hogere, stoere zit, is voornamelijk gewild bij mannen, terwijl de kleinere modellen in 40% van de gevallen de doorslag geven voor vrouwen.

 

Brabantse 60-plussers rijden de duurste auto’s

Dat ouderen meer aan veiligheid en comfort uitgeven, blijkt uit de prijs van hun huidige auto. Ruim 37% rijdt een auto van tussen de 10.000 en 20.000 euro. Bijna 25% heeft meer dan 20.000 euro betaald voor de huidige auto. Senioren uit Noord-Brabant rijden gemiddeld in de duurste auto’s. Ruim 32% geeft aan meer dan 20.000 euro betaald te hebben voor de auto waar ze nu in rijden. In Groningen geven ouderen relatief het minst uit aan hun auto. Bijna 16% van de Groningse respondenten rijdt in een auto tussen de 500 en 1000 euro.

 

Merkdealer populair
Het online verkopen van de bestaande auto gaat steeds meer online maar de aanschaf gebeurt bij dealers. Bijna 72% koopt zijn auto rechtstreeks bij de merkdealer. Nog eens 21% koopt bij een universele garage.

Marc Immink van Marktplaats, “Zodra de kinderen het huis uit zijn, verkoopt een deel van de ouderen de gezinswagen en kopen ze de ‘altijd al willen hebben’ auto. We zien op Marktplaats dat het aanbod van stations en de vraag naar luxere modellen steeds verder toe nemen. Onze verwachting is dat in de komende jaren steeds meer oudere Nederlanders hun auto online gaan kopen en verkopen omdat ze er meer en meer vertrouwd mee raken.”

 

Een overzicht van alle onderzoeksresultaten is te vinden door op deze link te klikken.

 

Tweets

Vitaal Journaal
RT @ZGIJV: Onder het genot van koffie, thee en iets lekkers wordt er door de bewoners van de Venus ook in het nieuwe jaar volop genoten van…
Vitaal Journaal
RT @Franciscuszorg: Hoe ervaar jij de informatievoorziening in ons ziekenhuis? Meld je aan voor het cliëntenpanel en deel je mening! Kijk o…