Vitaal Journaal

Algemeen

Verscherpt toezicht UMC Utrecht opgeheven

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft het verscherpt toezicht op het UMC Utrecht beëindigd. Het Universitair Medisch Centrum Utrecht werd op 6 april voor zes maanden onder toezicht gesteld. De inspectie vond toen dat veranderingen die de raad van bestuur had voorgesteld sneller moesten worden doorgevoerd. Het ziekenhuis heeft inmiddels aan de voorwaarden van de inspectie voldaan.


Verscherpt toezicht UMC Utrecht opgeheven


Aanleiding voor de veranderingen waren incidenten op de afdelingen KNO en Hoofd-Hals Chirurgische Oncologie (HHCO), die door het tv-programma Zemblanaar buiten werden gebracht. Die betroffen de angstcultuur die op de afdeling KNO zou heersen en het verzwijgen van "dodelijke complicaties". Die werden later alsnog bij de inspectie gemeld.

Twee patiënten overleden nadat een arts per ongeluk een slagader had doorgesneden. Een kno-arts die bij beide incidenten betrokken was, bleek ook in 2010 al een calamiteit verzwegen te hebben. Eind vorig jaar werden twee artsen van de afdeling op non-actief gezet.  

Na de incidenten stelde de inspectie een onderzoek in naar de kwaliteit en de veiligheid in het UMC. Dat onderzoek is nog niet afgerond.


 

Tweets

Vitaal Journaal
RT @ZGIJV: Onder het genot van koffie, thee en iets lekkers wordt er door de bewoners van de Venus ook in het nieuwe jaar volop genoten van…
Vitaal Journaal
RT @Franciscuszorg: Hoe ervaar jij de informatievoorziening in ons ziekenhuis? Meld je aan voor het cliëntenpanel en deel je mening! Kijk o…