Vitaal Journaal

Algemeen

Prinses Laurentien van Oranje opent zesde Congres Games for Health Europe

Prinses Laurentien opent het zesde congres Games For Health Europe op 31 oktober in Domus Medica te Utrecht. Artsen, game developers, toeleveranciers, zorgverzekeraars, uitgevers en farmacie bedrijven wisselen kennis en ervaring met elkaar uit. Het centrale thema is substitutie omdat blijkt dat succesvolle innovaties bestaande praktijken vervangen, opheffen en nieuwe vormen. Dat meldt Games for Health Europe.


Prinses Laurentien van Oranje opent zesde Congres Games for Health Europe


Het gebruik van speltoepassingen in de zorg belooft grote vormen te gaan aannemen. Het grote scala aan mogelijkheden om spelenderwijs de zorg te verbeteren, kosten te besparen en de kwaliteit van leven te verhogen wordt op dit moment nog in beperkte mate benut. Er zijn al mooie voorbeelden. Kinderen met schisis, een hazenlip, kunnen tegenwoordig al op speelse wijze hun spraakvermogen verbeteren. Een doorbraak op het gebied van “gamification” in de zorg laat echter nog op zich wachten.

 

Nog te veel wordt er in de zorg, bij de overheid, bij zorgverzekeraars en andere stakeholders gedacht in traditionele termen van diagnostiek en behandeling, vinden de organisatoren. De denkkracht van kinderen, die nog niet geconditioneerd zijn, kan tot nieuwe, baanbrekende inzichten leiden. Dat is de reden dat Prinses Laurentien, oprichter van de Missing Chapter Foundation, tijdens het zesde internationale Games for Health Europe congres in de openingsspeech haar ervaringen deelt over wat die denkkracht van kinderen kan opleveren.

 

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam onderzoekt of het thuis oefenen van de pols, na een polsbreuk, met speciale sensoren en een game tot sneller herstel leidt. En of dit het regelmatige bezoek aan de fysiotherapeut kan vervangen. Substitutie heet dit in zorg termen, het vervangen van bestaande behandelingen. Substitutie is een van de eisen die aan zorginnovatie gesteld worden om kans te maken op vergoeding door de zorgverzekering. Ontwikkelingen die nauwlettend gevolgd worden door Zorginstituut Nederland en de Nederlandse Zorgautoriteit.

 

Dit jaar vindt het jaarlijkse congres plaats in de Domus Medica te Utrecht, op 31 oktober en 1 november. Het hoofdthema, substitutie, wordt uitgewerkt in diverse subthema’s met keynote spreker, lezingen sessie en workshop. Subthema’s zijn onder meer geestelijke gezondheid, positieve gezondheid, big data, zorg voor ouderen, kwaliteitsverbetering en zelfmanagement. Voor het eerst in 2016 wordt ook samengewerkt met de Patiëntenfederatie Nederland en zullen een aantal sessies in het Nederlands zijn.

 

Tweets

Vitaal Journaal
RT @ZGIJV: Onder het genot van koffie, thee en iets lekkers wordt er door de bewoners van de Venus ook in het nieuwe jaar volop genoten van…
Vitaal Journaal
RT @Franciscuszorg: Hoe ervaar jij de informatievoorziening in ons ziekenhuis? Meld je aan voor het cliëntenpanel en deel je mening! Kijk o…