Vitaal Journaal

Algemeen

Overgebleven zorggeld door 35 gemeenten niet gebruikt voor zorg

Vorig jaar hielden 190 gemeenten zorggeld over voor taken die onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) vallen. Uit een enquête van NOS en Binnenlands Bestuur blijkt nu ook dat een op de vijf gemeenten die vorig jaar geld overhielden, dat overgebleven geld niet apart heeft gezet voor zorgtaken. Dat meldt NOS.


Overgebleven zorggeld door 35 gemeenten niet gebruikt voor zorg


Het geld dat overgebleven is wordt bij 35 gemeenten in de algemene reserves gestopt. Vanuit deze algemene reserves kunnen ook andere gemeentelijke projecten profiteren van het geld. Volgens sommige gemeenten moeten het overgebleven zorggeld wel in de algemene reserves omdat er geen andere potjes zijn. 155 van de 190 gemeenten houden het geld wel binnen sociaal domein, waaronder de Wmo, jeugd, werk en inkomen vallen. Ook zijn er gemeenten die pas later bepalen wat er met het overgebleven zorggeld gebeurt.

Het merendeel van de gemeenten past, ondanks hun overschotten op de Wmo en jeugdzorg, het zorgbeleid niet aan. Enkele gemeenten zijn van plan de eigen bijdrage te verlagen of tarieven voor zorgtaken te verhogen.
 

Tweets

Vitaal Journaal
RT @ZGIJV: Onder het genot van koffie, thee en iets lekkers wordt er door de bewoners van de Venus ook in het nieuwe jaar volop genoten van…
Vitaal Journaal
RT @Franciscuszorg: Hoe ervaar jij de informatievoorziening in ons ziekenhuis? Meld je aan voor het cliëntenpanel en deel je mening! Kijk o…