Vitaal Journaal

Algemeen

Lang zult u wonen campagne komt op stoom

De gemeentelijke campagne ‘Lang zult u wonen’ komt langzaam maar zeker op stoom. Het Servicepunt Woningverbetering biedt hiervoor sinds een half jaar behalve advies ook een hele reeks subsidies aan.  Het gaat om kleine en grotere aanpassingen aan de woning waardoor eigenaren langer in hun eigen huis kunnen blijven wonen. Tijd om eens aan projectcoördinator Ruud van Workum te vragen wat de ervaringen tot nu toe zijn.


Lang zult u wonen campagne komt op stoom


“Eigenaren weten ons steeds beter te vinden”, vertelt Van Workum. “De campagne is nog lang niet bij iedereen bekend, maar we merken dat steeds meer mensen advies vragen en subsidieaanvragen doen. Momenteel timmeren we qua publiciteit wat meer aan de weg en ik verwacht dat ons project de komende maanden in een versnelling komt."

Comfort en veiligheid
De campagne beoogt de inwoners bewuster te laten worden dat soms kleine aanpassingen meer comfort en een grotere veiligheid in de woning kunnen betekenen. Vergeet niet dat de meeste ongelukken zoals valpartijen en uitglijders plaatsvinden in de eigen woning. Voor senioren geldt dat dit nog eens extra problemen oplevert omdat het herstel nu eenmaal moeizamer verloopt op oudere leeftijd. “Ook richten we ons op de senioren van binnenkort, zeg maar de vijftigplusser. Preventieve werking is een wezenlijk onderdeel van ‘Lang zult u wonen’.” Waar moet je aan denken qua subsidie? Van Workum: “De procedure is dat een adviseur van ons Servicepunt Woningverbetering bij de mensen thuis de situatie bekijkt en adviseert. Aanpassingen kunnen zeer verschillend zijn. Het varieert van het vervangen van een ligbad door een inloopdouche een vloer anti slip maken tot het elektrisch bedienbaar maken van een bovenlicht of gordijnen en van het verlagen of verwijderen van een drempel tot het installeren van een traplift. De ervaring leert ons dat vooral het verbeteren van de entree door deuren automatisch open te laten gaan en het vervangen van een bad door een inloopdouche zich mogen verheugen in een goede belangstelling. De subsidieregeling houdt in dat we een bedrag per aanpassing hebben vastgesteld en dat het aan de aanvrager zelf is om te beslissen om zelf de uitvoering ter hand te nemen of dit door een professional te laten doen. Bij uitbesteding is de subsidie het dubbele van het bedrag wanneer je het als doe-het-zelver uitvoert.”

Schiedam is de enige gemeente in Zuid Holland die deze campagne voert. Ruud van Workum: “Wij zijn enthousiast geworden door ervaringen en kennis te delen met Hengelo in Overijssel. Daar is het project een doorslaand succes gebleken en ook elders in Overijssel is men erg tevreden. In Schiedam zullen we pas medio volgend jaar evalueren, maar ik ben ervan overtuigd dat de Schiedammers ons weten te vinden.”


 

Tweets

Vitaal Journaal
RT @ZGIJV: Onder het genot van koffie, thee en iets lekkers wordt er door de bewoners van de Venus ook in het nieuwe jaar volop genoten van…
Vitaal Journaal
RT @Franciscuszorg: Hoe ervaar jij de informatievoorziening in ons ziekenhuis? Meld je aan voor het cliëntenpanel en deel je mening! Kijk o…