Vitaal Journaal

Algemeen

KBO: Verpleeghuiszorg moet beter, met spoed!

Vandaag debatteert de Tweede Kamer wederom over de verpleeghuiszorg. De zorg moet beter, vindt de KBO-PCOB en wel met spoed.


KBO: Verpleeghuiszorg moet beter, met spoed!


De verpleeghuiszorg was de afgelopen tijd vaak negatief in het nieuws; incidenten, slechte cijfers van de Inspectie, burgers die met manifesten (moeten) komen. De beeldvorming rondom de verpleeghuiszorg heeft een dieptepunt bereikt. De KBO-PCOB wil dit tij keren en heeft een dringende oproep gedaan aan alle Tweede Kamer fracties om zich hier voor in te zetten.

 

Brandbrief uit Hoorn

Ook medewerkers van een verpleegtehuis in Hoorn hebben aan de bel getrokken. Ze schreven een brandbrief aan de Stichting Ouderenzorg Wilgaerden. De KBO-PCOB kreeg een kopie en is geschrokken van de realiteit waar dit hardwerkende personeel mee te maken heeft. Zij voelen de bezuinigingen van de afgelopen jaren dagelijks, en hebben het idee dat zij hun werk niet meer op een verantwoorde wijze kunnen doen. Een greep uit hun relaas:

 

“Staatssecretaris Van Rijn presenteerde in 2015 zijn plan ‘Waardigheid en trots’. Het uitspreken van ‘trots op de onvermoeibare inzet van het personeel’ blijft een lege huls als het slechts bij mooie woorden blijft.”

 

“Er is sprake van schijnveiligheid door de overdaad aan protocollen.”

 

“Door werkdruk, doorgeslagen verzakelijking en bureaucratie is het onmogelijk om een luisterend oor te bieden aan bewoners die angstig en in de war zijn.”

  

“Extra uren worden niet meer uitbetaald. En als dat niet motiveert tot extra werk dan krijg je te horen dat je niet collegiaal en flexibel bent.”

 

“De bezuinigingen op het ontbijt en de warme maaltijd hebben voor de bewoners verregaande consequenties: niet meer elke dag soep en een extraatje als appelmoes. Wie dat wel wil, moet dit zelf betalen. Veel bewoners hebben maar een zakcentje en kunnen dit extraatje niet betalen. Hoeveel er bezuinigd wordt is niet duidelijk.”

 

Investeer

Verplegend personeel wil weer kunnen doen waar ze goed in zijn, namelijk zorgen. Daarom verzoekt de KBO-PCOB om te investeren in voldoende en voldoende deskundig personeel. Dit vraagt met spoed een ander beleid van managers en de overheid. Voldoende handen, voldoende deskundigheid aan het bed en voldoende continuïteit zijn geen luxe, maar primaire voorwaarden om aan alle kwaliteitseisen te kunnen voldoen. Veel bewoners zitten of liggen maar liefst 90 procent van de tijd. Dat leidt tot spierafname en verveling. Het is van belang om in te zetten op de ‘levenszin’ van ouderen.

Vrijwilligers

Veel verpleegtehuizen draaien op vrijwilligers, maar het wordt hen steeds moeilijker gemaakt om hun taken uit te voeren. De wet- en regelgeving neemt toe waardoor ze niet meer mogen helpen bij het eten, vanwege slikproblematiek, of bij het koken vanwege hygiëne. Dit leidt tot frustraties met het risico tot gevolg dat zij stoppen met hun vrijwilligerswerk. En dat terwijl zij het ‘gewone leven’ binnen de zorg vertegenwoordigen.

 

Manifest
Het manifest van Hugo Borst wordt op dit moment door bijna 100.000 mensen ondersteund. Het bevat tien goede verbetervoorstellen. De KBO-PCOB pleit er in de Tweede Kamer voor om dit manifest positief in te zetten zodat de verpleeghuiszorg weer leefbaar wordt.

 

Tweets

Vitaal Journaal
RT @ZGIJV: Onder het genot van koffie, thee en iets lekkers wordt er door de bewoners van de Venus ook in het nieuwe jaar volop genoten van…
Vitaal Journaal
RT @Franciscuszorg: Hoe ervaar jij de informatievoorziening in ons ziekenhuis? Meld je aan voor het cliëntenpanel en deel je mening! Kijk o…