Vitaal Journaal

Algemeen

Eerste Kamer stemt in met wet cliëntenrechten

De Eerste Kamer heeft dinsdag 4 oktober ingestemd met de wet cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens. Deze wet creëert randvoorwaarden voor een goede, snelle en betrouwbare uitwisseling van medische gegevens. Goed nieuws dus.


Eerste Kamer stemt in met wet cliëntenrechten


Goede uitwisseling van medicatiegegevens is van levensbelang, aldus de KNMP in een brief aan de Eerste Kamer, die samen met de Patiëntenfederatie Nederland, de Nierstichting, KBO-PCOB en het Reumafonds is verstuurd. Apothekers moeten nu veel moeite doen om patiëntinformatie te ontsluiten die zij nodig hebben voor veilig medicijngebruik. Deze wet maakt het voor patiënten eenvoudiger om toestemming te geven voor gegevensuitwisseling tussen zorgverleners. Voor apothekers scheelt dit in administratieve lasten.

Gegevens kunnen nu ook al worden uitgewisseld, maar de nieuwe wet zorgt voor een verzwaring van beveiliging en bescherming. Patiënten krijgen meer inzicht en zeggenschap over hun gegevens. De KBO verwacht dat dit de betrokkenheid van de patiënt en de correctheid van medicatiegebruik en therapietrouw bevordert.


 

Tweets

Vitaal Journaal
RT @ZGIJV: Onder het genot van koffie, thee en iets lekkers wordt er door de bewoners van de Venus ook in het nieuwe jaar volop genoten van…
Vitaal Journaal
RT @Franciscuszorg: Hoe ervaar jij de informatievoorziening in ons ziekenhuis? Meld je aan voor het cliëntenpanel en deel je mening! Kijk o…