Vitaal Journaal

Algemeen

Dreigend tekort aan reumamedicijn

Reumapatiënten, apotheken en fabrikanten melden tekorten aan het medicijn sulfasalazine, een middel dat gewrichtsontstekingen en darmontstekingen remt. Het Reumafonds waarschuwt dat patiënten hun behandeling moeten staken of over moeten stappen op een ander middel, dat minder goed werkt tegen hun klachten of leidt tot bijwerkingen.


Dreigend tekort aan reumamedicijn


Volgens de laatste gegevens gebruiken in Nederland 16.000 mensen sulfasalazine. Het wordt vaak gebruikt door zwangeren omdat de bijwerkingen gering zijn.  

Het tekort aan het anti-reumamiddel wordt veroorzaakt door een tekort aan grondstoffen. Waarom die er niet zijn, is niet duidelijk. De productie van sulfasalazine lijkt bij alle medicijnfabrieken stil te liggen.  


Volgend jaar 

De grootste fabrikant, Pfizer, heeft alleen nog een noodvoorraad. Andere fabrikanten kunnen helemaal niet meer leveren. 

Wanneer er weer genoeg medicijnen zijn, is niet duidelijk. Volgens het Reumafonds beloofden fabrikanten aanvankelijk dat er eind oktober weer medicijnen zouden worden geleverd, maar dat is niet gehaald.

Pfizer denkt nu over drie weken weer voorraad te hebben. Andere producenten, zoals Sanzon, Pharmachemie en Centrafarm, weten nog niet wanneer ze weer kunnen leveren of zeggen dat het pas januari of zelfs maart volgend jaar wordt.

Onzekerheid
Het Reumafonds roept de producenten op nu maatregelen te nemen. Sija de Jong van het Reumafonds wijst erop dat overstappen naar een ander middel tot grote onzekerheid leidt. "Een nieuw middel kan bijwerkingen veroorzaken of de reumaklachten kunnen terugkomen. Veel mensen krijgen een zorgvuldig afgewogen hoeveelheid sulfasalazine, die precies goed voor hen werkt. Het is echt zoeken wat voor jou het beste medicijn is."  

Het Reumafonds heeft een speciale website gemaakt waar patiënten meer informatie kunnen vinden. De Jong adviseert mensen met hun arts te overleggen over alternatieven.  
 

Tweets

Vitaal Journaal
RT @ZGIJV: Onder het genot van koffie, thee en iets lekkers wordt er door de bewoners van de Venus ook in het nieuwe jaar volop genoten van…
Vitaal Journaal
RT @Franciscuszorg: Hoe ervaar jij de informatievoorziening in ons ziekenhuis? Meld je aan voor het cliëntenpanel en deel je mening! Kijk o…