Vitaal Journaal

Algemeen

ActiZ: regering schiet tekort met ouderenzorg

De organisatie van zorgondernmers, ActiZ roept de regering op snel extra geld vrij maken voor de ouderenzorg. “De grens is bereikt”, zei ActiZ directeur Jan de Vries woensdagavond in het televisieprogramma Meldpunt! van MAX. “De overheid rekent zich rijk voor de toekomst. Het aantal ouderen neemt toe, de zorgvraag neemt toe. Maar als je de ontwikkelingen ziet in de verpleeghuiszorg en de middelen die daarvoor beschikbaar komen, dan schiet je tekort. We schieten nu al te kort, laat staan voor de komende jaren”, aldus De Vries.


ActiZ: regering schiet tekort met ouderenzorg


In de reportages in deze uitzending kwam aan bod dat er een ernstig gebrek aan verpleeghuisbedden is. Nu al staan 6000 thuiswonende ouderen met een hoge zorgzwaarte-indicatie (ZZP5 en hoger) op de wachtlijst van een verpleeghuis. Hierdoor raken wijkverpleegkundigen en mantelzorgers overbelast. De Vries: “Dat is de realiteit van elke dag. Dat is wat ouderen ervaren, dat is wat mantelzorgers ervaren, dat is wat onze wijkverpleegkundigen ervaren. Er moet nu echt geld bij komen. Want de vraag neemt alleen maar toe. Vandaag, maar ook morgen.


"Hoewel al jaren bekend is dat de vergrijzing zal leiden tot een explosieve vraag naar zorg, weet eigenlijk niemand hoeveel verpleeghuisplekken op de middellange termijn nodig zijn. De overheid wil de komende vijf jaar het aantal bedden met 6000 laten groeien. Staatssecretaris Martin van Rijn stuurde in juli 2016 deze prognose naar de Tweede Kamer naar aanleiding van zijn plan van aanpak Waardigheid en trots, liefdevolle zorg voor onze ouderen. Maar het ministerie kan niet uitleggen waarop deze prognose is gebaseerd en hoe hierin de demografische ontwikkeling (lees: toenemende vergrijzing) is meegenomen. De Vries: "Die 6000 plekken erbij die de regering binnen vijf jaar wil creëren moeten er morgen al zijn. Want in die vijf jaar komt er een flinke groei in zorgvraag aan.”

Aan de vooravond van de vergrijzing constateert Meldpunt! dat de ouderenzorg al vastloopt. De komende veertien jaar (tot 2030) zal het aantal 70-plussers met 50 procent groeien naar ruim 3 miljoen. De Vries: “Niet iedereen daarvan komt in een verpleeghuis. Maar een deel daarvan zal op enig moment die verpleeghuiszorg nodig hebben. Daarnaast wordt de verpleeghuiszorg alleen maar intensiever. Want je komt op een laat moment in een verpleeghuis. Dan is er meer zorg nodig. Dat betekent dat de groeicijfers van de verpleeghuiscapaciteit van de regering niet reëel zijn.”

Actiz steekt ook hand in eigen boezem: “We hebben de effecten van het langer thuis wonen onderschat. We zien dat veel sneller dan verwacht de zorgvraag toenemen. We hebben met elkaar onderschat wat de effecten van de hervormingen van de ouderenzorg zijn. Onze leden bieden wijkverpleegkundige zorg, maar hebben daarvoor te weinig middelen en mensen. Ze zien dat de wachtlijsten bij de verpleeghuizen toenemen. En dat de zorgvraag alleen maar toeneemt.”

 

 De Meldpunt! uitzending is terug te kijken via de site van omroep Max.


 

Tweets

Vitaal Journaal
RT @ZGIJV: Onder het genot van koffie, thee en iets lekkers wordt er door de bewoners van de Venus ook in het nieuwe jaar volop genoten van…
Vitaal Journaal
RT @Franciscuszorg: Hoe ervaar jij de informatievoorziening in ons ziekenhuis? Meld je aan voor het cliëntenpanel en deel je mening! Kijk o…