Vitaal Journaal

Algemeen

52 Nederlandse 100-plussers breken wereldrecord op Nationale Ouderendag

Afgelopen vrijdag, op Nationale Ouderendag, is een bijzonder wereldrecord gevestigd. Maar liefst 52 mannen en vrouwen van 100 jaar en ouder ontmoetten elkaar in het kader van het 100-plus onderzoek van VUmc Alzheimercentrum. Nog nooit eerder kwamen er zoveel eeuwelingen bij elkaar in één ruimte. Dat meldt het VUmc.


52 Nederlandse 100-plussers breken wereldrecord op Nationale Ouderendag


Het vestigen van het wereldrecord volgens Guinness World Records verliep officieel: alle 100-plussers moesten bewijs van leeftijd meebrengen en werden zorgvuldig geteld door twee onafhankelijke personen. Alles werd op foto en film vastgelegd. Twee personen konden nog geen persoonsbewijs met foto tonen, dus het officiële aantal staat nu op 50 honderdplussers. Zodra de twee hun geldige bewijs hebben opgestuurd, kan het record van 52 in de boeken worden geschreven. Het vorige wereldrecord stond op 31 eeuwelingen bij elkaar, dus dit record is vandaag ruimschoots verbroken.

De 100-plusbijeenkomst was in de eerste plaats bedoeld om de generatiegenoten met elkaar in contact te brengen, en om hen op de hoogte te houden van de voortgang van het onderzoek waar zij aan deelnemen. Wetenschapper dr. Henne Holstege wil achterhalen hoe het mogelijk is om heel oud te worden zonder dat de functie van de hersenen achteruitgaat. Zijn het de genen? Kennis hierover kan een grote bijdrage leveren aan de ontwikkeling van nieuwe behandelingen tegen dementie. De cijfers uit het onderzoek, waar inmiddels al bijna 250 niet-demente honderdplussers aan meegewerkt hebben, vormen een schat aan informatie. De eerste wetenschappelijke publicaties uit dit onderzoek zullen nog verschijnen.

Het 100-plus onderzoeksteam bezoekt de deelnemers aan huis voor een interview en een aantal mondelinge testjes. Een deel van de deelnemers stelt na het overlijden hun hersenen ter beschikking aan het onderzoek. Kijk voor meer informatie over het onderzoek op www.100plus.nl.


 

Tweets

Vitaal Journaal
RT @ZGIJV: Onder het genot van koffie, thee en iets lekkers wordt er door de bewoners van de Venus ook in het nieuwe jaar volop genoten van…
Vitaal Journaal
RT @Franciscuszorg: Hoe ervaar jij de informatievoorziening in ons ziekenhuis? Meld je aan voor het cliëntenpanel en deel je mening! Kijk o…